Avaluació del programa «Servicio Responsable»: Avaluació d’efectivitat.
Any:
2019-2020
Delegación del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas. Convocatoria del Fondo de Bienes de Decomisados, resolución de 11 de setiembre de 2019.
2019-2020
Delegación del Gobierno para el Plan Nacional sobre Drogas. Convocatoria del Fondo de Bienes de Decomisados, resolución de 11 de setiembre de 2019.
Fer el diagnòstic del sistema d’avaluació de qualitat per al programa nacional «Servei Responsable».
Aquest programa representa la implementació del sistema d’avaluació dissenyat gràcies al programa «Disseny del sistema d’avaluació del programa Servei Responsable». Aquest programa «Avaluació del programa Servei Responsable: Avaluació d’efectivitat» representa, d’una banda, el diagnòstic de millorar del programa Servei Responsable i la pedra angular i diagnòstic de necessitats per construir la proposta pilot Servei Comunitari. Que representarà un programa de prevenció de danys de metodologia multicomponent fundamentat en un sistema d’avaluació.
Per abordar l’avaluació, vam realitzar treball de camp de naturalesa qualitativa entrevistant les persones professionals de l’àmbit de les drogues que havien implementat el programa «Servei Responsable» als seus municipis. Vam fer una revisió sistemàtica de la literatura científica sobre els programes de prevenció ambientals en contextos d’oci nocturn, i una revisió dels programes que actualment acreditaven efectivitat preventiva a Europa. Concloem que el programa «Servei Responsable» era útil per facilitar informació als professionals de l’oci nocturn sobre els principals danys produïts per l’alcohol, però no per evidenciar una prevenció de danys atribuïbles a la intervenció. La distància entre el disseny de Servei Responsable i els programes que acrediten ser preventius és notable. En l’actualitat, els programes preventius efectius són multicomponent, cosa que significa que estan fonamentats en tres components: l’avaluació de la seva efectivitat, la capacitació dels professionals de l’oci nocturn i un treball conjunt i coordinant entre totes les parts concernides amb la prevenció de danys. En aquest sentit, proposem el pas següent d’aquest programa: «Servei Comunitari».
Avaluació, efectivitat, prevenció de danys, evidència, prevenció ambiental, avaluació de processos, avaluació de resultats, avaluació de necessitats, oci de qualitat, oci nocturn.