Diké. Condicionants socials a la salut i l’estil de vida de les poblacions ocultes amb problemes d’addiccions
Any:
2022
2022
L’objectiu general del programa s’orienta a la generació de coneixement entorn de tres àmbits: en primer lloc, l’anàlisi dels condicionants en la salut i l’estil de vida, les poblacions ocultes drogodependents i la generació de coneixement en l’atenció sociosanitària i l’anàlisi de bones pràctiques. La necessitat que justifica la implementació del programa DIKÉ és l’extrema situació de marginalitat en què sobreviuen desenes de milers de persones drogodependents. Necessitem generar coneixement per a millorar els seus condicionants socials en salut, mitigar el seu estil de vida marginal centrat en l’addicció i oferir una atenció sanitària ajustada a les seves necessitats i condicions d’existència. Diké es justifica perquè a Espanya hi ha insuficient coneixement sobre les poblacions ocultes drogodependents, especialment dones.
El Programa Diké «Condicionants socials en la salut i l’estil de vida de les poblacions ocultes amb problemes d’addiccions» realitzat per Episteme Social és un Estudi finançat per el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 en el marc de les subvencions per a entitats que realitzen activitats d’interès general considerades d’interès social amb càrrec a l’assignació tributària de l’IRPF.
El Programa l’implementarem en set Comunitats Autònomes: Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Principat d’Astúries i Regió de Múrcia. Demostrant així un gran abast i capacitat per a oferir una anàlisi comparativa entre les necessitats que presenta cada territori.
Entre les principals necessitats, «Diké» dona importància a la necessitat de millorar la incorporació de la perspectiva de gènere en els programes d’atenció a les poblacions drogodependents especialment invisibilitzades com són les dones consumidores que exerceixen treball sexual per necessitat, les dones drogodependents d’ètnia gitana i els homes del col·lectiu gai drogodependents en situació d’exclusió que exerceixen Chemsex.
De manera integrada, el Programa contempla una anàlisi de les bones pràctiques amb el propòsit de generar coneixement amb una important utilitat social destinat a les i els professionals de l’àmbit de l’atenció sociosanitària en drogodependències. L’objectiu final de *Diké serà l’elaboració d’un informe final d’anàlisi i de principals resultats, en segon lloc, l’elaboració d’un protocol amb perspectiva de gènere que a l’abast dels recursos assistencials amb l’objectiu que puguin adaptar els seus tractaments a les dones i a les poblacions ocultes i finalment dos articles científics que aprofundeixin en qüestions d’actualitat relacionades amb les principals troballes de l’estudi. Per a aquest estudi, tant la participació de les poblacions ocultes com la participació de les persones professionals en l’àmbit de les drogodependències constitueix un factor indispensable per a l’aproximació a una realitat situeu. Un clar exemple del compromís que guarda Episteme amb la recerca social orientada a la millora de les polítiques públiques sobre una base científica, democràtica i transparent.
Perspectiva de gènere, dones gitanes, chemsex, treball sexual, drogodependències.