Alexander Zelitchenko, PhD. Expert en polítiques de drogues

Aleksandr Zelichenko, nascut el 1957 al Kirguizistan, coronel de policia (retirat), doctor, membre de l’Associació de Periodistes del Kirguizistan i de l’Associació Nacional d’Escriptors del Kirguizistan. Un dels fundadors i primer cap del Servei Especial de Control de Drogues del Ministeri de lInterior, de la Comissió Estatal de Control de Drogues del Govern de la República Kirguisa, Director del Centre de Política de Drogues de l’Àsia Central. Més de 30 anys d’experiència com a Oficial de la Policia Estatal de Kirguizistan als nivells operatiu, de supervisió, de comandament i de formació policial (1978 – 2007), en una àmplia gamma de serveis policials com el Servei Policial de Control de Drogues, la Policia Criminal, la Policia Comunitària i la Reforma Policial, així com una àmplia experiència en entorns multiculturals i postconflicte durant Projectes de Cooperació Transfronterera a la regió d’Àsia Central i Missions a Kosovo, Macedònia i Sèrbia/Montenegro. El 2000-2004, fou membre de les missions de les Nacions Unides i l’OSCE als països balcànics (Kosovo i Macedònia). Cap d’equip d’instructors internacionals de policia per a la zona postconflicte del sud de Sèrbia. Va formar més de 700 policies de Kosovo i Sèrbia en prevenció de la delinqüència, policia general, activitats antidroga i qüestions de policia de proximitat.

2004 – 2007 – Expert internacional en polítiques de drogues per a l’IHRD/OSI (Nova York).

2010-2013 – Coordinador del Programa d’Acció de la UE contra la Droga a Àsia Central – CADAP-5.

2015-2018 – Coordinador del Programa d’Acció de la UE contra la Droga a Àsia Central – CADAP-6.

A partir de gener del 2023 – Expert del Programa d’Acció de la UE contra la Droga a Àsia Central – CADAP-7.

Autor de centenars d’articles, assaigs i relats sobre temes de l’activitat policial contra els delictes, el narcotràfic i el terrorisme, traduïts al rus, anglès, kirguís, kazakh, dungan, serbi i polonès. Autor de la monografia “Història de la narcoexpansió afganesa de 1990” (Bishkek, 2003), els llibres “Narcoexpansió” (Bishkek, 1997), “Diari de Kosovo” (Bishkek, 2003), “Sabotejador de Murghab” ), “Els nostres guardians de la pau als Balcans” (Moscou, 2007, Belgrad, 2007), “Heroïna: Fórmula 1” (Bishkek 2009), diverses ressenyes analítiques per a algunes revistes populars, com “International Police Review” (Londres Regne Unit), “The Central Àsia and Caucasus” (Suècia), col·leccions d’articles, publicades al Kirguizistan, Kazakhstan, Gran Bretanya, Israel, Polònia, Sèrbia, Suècia, Estats Units, Ucraïna i Rússia.

Doctorat. Va completar una investigació, centrada en les arrels i la història de la narcoexpansió afganesa.

Guardonat amb 24 medalles, entre elles dues medalles de l’ONU pels seus serveis de manteniment de la pau, la medalla governamental estatal kirguisa “Erdik” i la medalla de l’Agència Antidroga de la República Kirguisa per la seva destacada contribució a l’àmbit de la lluita contra les drogues.