La qualitat en els programes de prevenció de les addiccions
Any:
2023
2023
Oferir pautes, eines, coneixements i recomanacions per avaluar, amb garanties i a partir d’uns estàndards, la qualitat dels programes de prevenció de drogues i addiccions comportamentals. Acreditar que les actuacions preventives que es duen a terme, deriven en resultats i impactes preventius en els grups meta als quals es dirigeix.
La “prevenció” és un dels primers temes que s’esmenta en el debat públic sobre drogues i addiccions comportamentals, però sovint es passa per alt l’evidència del què funciona o no a la pràctica preventiva. Hi ha molts estudis que posen de manifest com la majoria d’intervencions en l’àmbit de la prevenció no es duen a terme d’acord uns Estàndards de Qualitat, ja sigui per una manca de recursos o suport en intervencions efectives i basades en evidències, per la bretxa qualitativa en l’educació i formació dels i les professionals que treballen en l’àmbit de la prevenció o per la feble tradició o cultura de l’avaluació en l’àmbit de la prevenció, entre altres. Sense avaluar no es pot determinar, per exemple, quins programes i intervencions són efectius i/o tenen impacte positiu i significatiu en l’acció preventiva, amb la finalitat que els i les professionals introdueixin els canvis necessaris per millorar-ne l’efectivitat a la vista de les dades obtingudes amb l’avaluació.
Per donar resposta a aquesta situació, s’elabora la Guia Pràctica de la Qualitat dels Programes de Prevenció de Drogues i d’Addiccions Comportamentals, a partir dels Estàndards de Qualitat del Sistema de Suport de Qualitat en Prevenció de Drogues i d’Addiccions Comportamentals de la Sub-direcció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. La Guia vol ser una eina que respongui a la necessitat de millorar la planificació, el desenvolupament i la implementació dels programes de prevenció, basats en la evidència, a partir d’un sistema d’avaluació de la qualitat d’aquests programes i els materials que se’n deriven, per acreditar que les actuacions preventives que es duen a terme es tradueixen en resultats i impactes preventius en els grups meta als quals es dirigeixen. Específicament, la Guia tracta de potenciar:
Addiccions comportamentals; avaluació; drogues; estàndards de qualitat; intervencions preventives; prevenció.