Objectiu general:
L’objectiu general del Programa és l’anàlisi de la realitat social en l’àmbit de les drogodependències. L’experiència de Episteme en la generació de coneixement en aquest àmbit és demostrable per mitjà de la realització de diferents recerques, especialment «Opiacis a Espanya», que va posar sobre la taula l’aparició de nous fenòmens i necessitats.
Resum:
El programa «Processos d’apoderament i accés a drets en les poblacions (semi) ocultes drogodependents» es tracta d’una recerca orientada a l’avaluació de l’efectivitat dels recursos sociosanitaris i a l’avaluació d’impacte de les polítiques públiques en l’àmbit de les drogodependències. Aquest programa s’emmarca en les subvencions convocades pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 per a entitats que realitzen activitats d’interès general considerades d’interès social amb càrrec a l’assignació tributària de l’IRPF en la convocatòria de subvencions de 2021.
L’estudi consisteix en una recerca etnogràfica a partir de la realització tres-centes quaranta-quatre entrevistes, dues-centes noranta-dues a persones de poblacions ocultes drogodependents i cinquanta-dues a professionals dels recursos assistencials. El programa té execució en set Comunitats Autònomes, prestant així un gran abast i cobertura dels territoris amb més població.
Entre les necessitats empíriques més imminents l’estudi aborda la desfragmentació del perfil de persona consumidora d’heroïna i altres opioides, la necessitat de conèixer els processos psicosocials i els mecanismes socioculturals de les poblacions (semi) ocultes, la necessitat de incoporar la perspectiva de gènere en els recursos d’atenció sociosanitària, la necessitat d’avançar en la desestigmatització de la població drogodependent i la falta de protocols i coneixement per a atendre les poblacions (semi) ocultes drogodependents. L’estudi incorpora testimoniatges de diferents perfils amb l’objectiu de conèixer i descriure realitats escassament estudiades fins ara: drogodependents envellits, menors estrangers no acompanyats, minories ètniques, dones drogodependents, persones drogodependents amb menors al seu càrrec i persones de l’ambient raver.
La participació directa de la població objecte d’estudi així com dels i les professionals dels recursos assistencials permet aprofundir en una realitat canviant i oferir propostes de millora des de la recerca social.
El compromís que presenta Episteme amb la recerca aplicada i utilitat social, forma part d’un exercici d’oferir coneixement per a la millora de les polítiques públiques en el camp de la intervenció i adaptar l’atenció sociosanitària en l’àmbit de les drogodependències a una realitat canviant.