Pla local de prevenció d’addiccions i usos problemàtics de pantalles de Mataró
Any:
2022
2022
Proporcionar suport tècnic a l’elaboració del Pla Local de Prevenció d’Addiccions i Usos Problemàtic de Pantalles de Mataró.
Des d’Episteme vam col·laborar amb l’Ajuntament de Mataró i la Diputació de Barcelona per elaborar el nou Pla Local de Prevenció d’Addiccions i Usos Problemàtics de Pantalles (2023-2027). Els Plans de Prevenció en addiccions amb o sense substància són eines essencials per a planificar les polítiques públiques de salut dels municipis i assegurar unes condicions de vida digna per a tota la població. D’aquesta manera, els Plans de Prevenció ajuden a configurar una estratègia comunitària davant les addiccions, tant de forma preventiva com davant la intervenció i abordatge dels comportaments addictius, motiu pel qual són de gran utilitat per a tota la ciutadania, independentment de si són persones en situació d’addicció o no.
Episteme va oferir serveis de consultoria tècnica especialitzada en addiccions per a poder elaborar un Pla Local de Prevenció d’Addiccions i Usos Problemàtics de Pantalles que fos sensat i estigués vehiculat a les necessitats del municipi de Mataró. Per a fer-ho, vam elaborar la diagnosi de la situació real de consum de substàncies i usos de pantalles entre el jovent de Mataró. Per a fer-ho, vam emprar un seguit de tècniques quantitatives i qualitatives que ens van permetre obtenir una cartografia de la realitat que travessava Mataró en aquells moments. Vam realitzar 393 enquestes, 13 entrevistes i 3 grups de discussió en un període de quatre mesos. A més a més, vam recopilar indicadors quantitatius procedents del CAS (Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències), Policia Local i Mossos d’Esquadra.
Un cop finalitzat el treball de camp, vam redactar els resultats de l’avaluació de necessitats en un total de 183 pàgines. En base a les conclusions principals extretes, vam redactar els principals objectius que Mataró precisava adreçar en els propers cinc anys, dividits en set àmbits d’actuació (educació, oci i lleure, comunitari, salut, mitjans de comunicació, avaluació i coordinació i gestió). Un cop consensuats els objectius amb l’Ajuntament del municipi, els vam presentar a la comissió tècnica del Pla. Es van prioritzar els objectius segons les necessitats presents a Mataró i, posteriorment, vam dissenyar les activitats relacionades.
Tot el procés va comptar amb el suport tant de l’Ajuntament de Mataró com de la Diputació de Barcelona, institucions amb les quals vam realitzar reunions mensuals en el període d’un any. Finalment, vam redactar la Introducció, el Marc Teòric i Legal i vam maquetar tot el Pla. El resultat és un Pla Local de Prevenció d’Addiccions i Usos Problemàtics de Pantalles de més de 300 pàgines que serà la base de la continuació de la implantació de bones polítiques de prevenció, intervenció i abordatge de comportaments addictius al municipi de Mataró.
Plans Locals de Prevenció, Polítiques Públiques, Intervenció, Abordatge, Mataró, Diputació de Barcelona.