Dona Nit
Any:
2020 – Actualitat
Autoria:
Sara Amos Rubio, Olatz Ribera Almandoz i David Pere Martínez Oró
Any:
2020 – Actualitat
Autoria:
Sara Amos Rubio, Olatz Ribera Almandoz i David Pere Martínez Oró
L’Organització Mundial de la Salut defineix la violència com: “L’ús intencional de la força o el poder físic, de fet, o com a amenaça, contra una/o mateixa/o, una altra persona o un grup o comunitat, que causi o tingui moltes probabilitats de causar lesions, mort, danys psicològics, trastorns del desenvolupament o privacions.”
Violència és el contrari a posar les cures en el centre, de les nostres relacions, amb el nostre propi entorn i amb la nostra pròpia salut. Per això, posem l’atenció en els contexts on gaudim l’oci nocturn per a repensar-los des de la mirada de les cures. La finalitat és vetllar pel benestar de totes les persones.
D’aquesta manera:
De l’exhaustiva avaluació del programa i de les mancances detectades per a equiparar els programes de reducció de danys als estàndards de qualitat europeu que efectivament siguin capaces de reduir els danys emergeix el programa “Dóna Nit. Fent comunitat per a un oci nocturn lliure de viòlencies.”
L’objectiu és ser capaços de desenvolupar un programa pilot prèviament en una zona localitzada que ens permeti dissenyar una “maleta metodològica” que pugui replicar-se en altres zones de València i d’Espanya.
El procés ha de concloure amb l’acreditació que aquest programa és efectiu, eficaç, eficient i amb una qualitat preventiva contrastada que incorpori la perspectiva de gènere generant accions des de les epistemologies feministes i que dibuixi un model d’oci nocturn pioner de qualitat.
El programa parteix d’una metodologia multicomponent inspirada en metodologies d’evidència preventiva demostrada com és la del programa STAD desenvolupat a Estocolm i que ha vingut replicant-se en diferents llocs d’Europa.
Ser capaços de generar un model d’oci lliure de violències, on les cures es posin en el centre, requereix generar fortes sinergies, per això, el programa:
A causa de la necessitat metodològica de delimitar l’espai d’actuació, se selecciona el cèntric barri de Russafa a la ciutat de València com a primera àrea d’actuació.
Els motius es deriven d’una anàlisi de les necessitats i de les característiques dels barris on es concentra l’oci nocturn a la ciutat. La zona seleccionada al seu torn havia de ser capaç de ser certament representativa d’altres zones d’oci nocturn. L’heterogeneïtat de locals, l’heterogeneïtat de models d’oci nocturn (Salas de ball, pubs, terrasses, al costat de presència de consum en espais públics, és a dir, presència del fenomen del “botelló”). També es tracta d’un barri amb una forta presència de moviment comunitari que emergeix de les necessitats del barri que ha viscut en els últims anys el que es coneix com un procés de gentrificació i turistificación.
Amb la voluntat que el programa pugui replicar-se i estendre’s a la resta de la ciutat de València i altres llocs, es desenvolupa en primer lloc en el barri de Russafa. El pilot ha de permetre constatar a mitjà i llarg termini resultats i produir canvis objectius i mesurables. És per això que es tracta d’un programa pensat per a tenir presència en el barri d’almenys 3 anys.
En l’actualitat s’ha constituït l’assemblea comunitària de Russafa formades per persones heterogènies que viuen Russafa i des d’on han d’emergir les necessitats reals, les accions concretes i els qui han de ser, lògicament, el centre d’un programa que esdevé en la seva comunitat.
Paral·lelament, ens trobem en la recollida dels indicadors basals a la ciutat relacionats amb l’oci nocturn, el desenvolupament d’un estudi de camp de recollida d’informació previ a la posada en marxa del programa i el desenvolupament de tot el marc que ha d’acompanyar el seguiment i l’efectivitat del programa.