• Episteme
  • Serveis
  • Àmbits de treball
  • Equip
  • Programes
  • Publicacions
  • Transparència
  • Contacte
  • ES
  • Català
  • English
  • Menu Menu

Dona Nit

Any:
2020 – Actualitat

Autoria:
Sara Amos Rubio, Olatz Ribera Almandoz i David Pere Martínez Oró

CategoriesCatalà, Intervenció, Recerca, pll_60818f19ad997
Veure projecte

L’Organització Mundial de la Salut defineix la violència com: “L’ús intencional de la força o el poder físic, de fet, o com a amenaça, contra una/o mateixa/o, una altra persona o un grup o comunitat, que causi o tingui moltes probabilitats de causar lesions, mort, danys psicològics, trastorns del desenvolupament o privacions.”

Violència és el contrari a posar les cures en el centre, de les nostres relacions, amb el nostre propi entorn i amb la nostra pròpia salut. Per això, posem l’atenció en els contexts on gaudim l’oci nocturn per a repensar-los des de la mirada de les cures. La finalitat és vetllar pel benestar de totes les persones.

D’aquesta manera:

  • Fer models d’oci nocturn lliures de violències és pensar en llocs segurs per al gaudi sense violències sexuals.
  • Fer models d’oci nocturns lliures de violència és pensar en llocs on gaudir sense violències racistes que limitin l’entrada per perfil racial o l’expulsió de llocs per motius racials.
  • Fer una València amb un oci nocturn lliure de violències és fer espais on els consums d’alcohol siguin lliures d’intoxicacions etíliques.
  • Fer de València una ciutat amb un oci nocturn lliure de violències és generar entorns on convisqui el dret al gaudi amb el dret al barri, al descans i a cura dels entorns on esdevé.
Partint d’aquestes premisses “Dóna Nit” representa un programa pilot que emergeix de l’avaluació prèvia del programa “Servei Responsable”. El programa “Servei Responsable” és un programa que ve desenvolupant-se durant els últims 20 anys en diferents llocs de l’Estat espanyol a càrrec del Pla Nacional Sobre Drogues, focalitzat en la formació en una dispensació responsable d’alcohol a les persones que treballen dins d’un local amb llicència per a expendre alcohol amb l’objectiu de reduir els danys associats a l’oci nocturn.

De l’exhaustiva avaluació del programa i de les mancances detectades per a equiparar els programes de reducció de danys als estàndards de qualitat europeu que efectivament siguin capaces de reduir els danys emergeix el programa “Dóna Nit. Fent comunitat per a un oci nocturn lliure de viòlencies.”

L’objectiu és ser capaços de desenvolupar un programa pilot prèviament en una zona localitzada que ens permeti dissenyar una “maleta metodològica” que pugui replicar-se en altres zones de València i d’Espanya.

El procés ha de concloure amb l’acreditació que aquest programa és efectiu, eficaç, eficient i amb una qualitat preventiva contrastada que incorpori la perspectiva de gènere generant accions des de les epistemologies feministes i que dibuixi un model d’oci nocturn pioner de qualitat.

El programa parteix d’una metodologia multicomponent inspirada en metodologies d’evidència preventiva demostrada com és la del programa STAD desenvolupat a Estocolm i que ha vingut replicant-se en diferents llocs d’Europa.

Ser capaços de generar un model d’oci lliure de violències, on les cures es posin en el centre, requereix generar fortes sinergies, per això, el programa:

  • Implica les professionals que treballen dins de l’oci nocturn: Elles i ells coneixen el que esdevé i el que necessiten els espais per a reduir les violències i fer dels espais llocs atractius per al gaudi de totes les persones.
  • Implica la comunitat: Entenem com a comunitat a totes les persones que viuen el barri on esdevé l’oci nocturn. Ha de ser la comunitat la que senti com a propi el programa per al barri i els qui marquin des d’un primer moment les necessitats reals i les accions concretes que necessiten.
  • Genera grups motors per a posar en marxa les accions: Les necessitats del barri i l’objectiu de reduir els danys es quedarien en una carta d’intencions si no s’articulen per part de grups motors especialistes. El programa compta amb grups motors formats per equips multidisciplinaris que des de diversos sectors té la responsabilitat de posar en marxa les necessitats detectades per la comunitat i mesurar la seva efectivitat.
  • Enforteix el compliment de les disposicions legals vigents en matèria d’alcohol i seguretat ciutadana.El programa té com a base una exhaustiva avaluació de disseny, processos, resultats i impacte amb l’objectiu d’evidenciar la seva eficiència, efectivitat i eficàcia.Dóna Nit. Fent comunitat per a un oci nocturn lliure de viòlencies a València. Ha començat al desembre de 2020, la primera fase del programa té com a fi interconnectar a totes les persones concernides amb la reducció dels danys associats a l’alcohol i altres drogues a la ciutat de València i, com a eix fonamental per al desenvolupament del programa, la connexió amb el teixit comunitari.

    A causa de la necessitat metodològica de delimitar l’espai d’actuació, se selecciona el cèntric barri de Russafa a la ciutat de València com a primera àrea d’actuació.

    Els motius es deriven d’una anàlisi de les necessitats i de les característiques dels barris on es concentra l’oci nocturn a la ciutat. La zona seleccionada al seu torn havia de ser capaç de ser certament representativa d’altres zones d’oci nocturn. L’heterogeneïtat de locals, l’heterogeneïtat de models d’oci nocturn (Salas de ball, pubs, terrasses, al costat de presència de consum en espais públics, és a dir, presència del fenomen del “botelló”). També es tracta d’un barri amb una forta presència de moviment comunitari que emergeix de les necessitats del barri que ha viscut en els últims anys el que es coneix com un procés de gentrificació i turistificación.

    Amb la voluntat que el programa pugui replicar-se i estendre’s a la resta de la ciutat de València i altres llocs, es desenvolupa en primer lloc en el barri de Russafa. El pilot ha de permetre constatar a mitjà i llarg termini resultats i produir canvis objectius i mesurables. És per això que es tracta d’un programa pensat per a tenir presència en el barri d’almenys 3 anys.

    En l’actualitat s’ha constituït l’assemblea comunitària de Russafa formades per persones heterogènies que viuen Russafa i des d’on han d’emergir les necessitats reals, les accions concretes i els qui han de ser, lògicament, el centre d’un programa que esdevé en la seva comunitat.

    Paral·lelament, ens trobem en la recollida dels indicadors basals a la ciutat relacionats amb l’oci nocturn, el desenvolupament d’un estudi de camp de recollida d’informació previ a la posada en marxa del programa i el desenvolupament de tot el marc que ha d’acompanyar el seguiment i l’efectivitat del programa.

© Copyright 2022 | Episteme Social. Investigación e intervención social. Todos los derechos reservados | Dona Nit | Políticas de uso | Politica redes sociales | Cookies | info@epistemesocial.org
Avaluació del programa “Servicio Responsable”Suport tècnic en l’àmbit de l’avaluació a entitats de drogod...
Scroll to top

Utilitzem galetes per a oferir-te la millor experiència en la nostra web.

Podeu esbrinar més sobre quines galetes estem utilitzant o desactivar-les en parèmetres.

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!